free css templates

En Tura

Färjor som traffikerat leden Helsingborg och Helsingør

Tanken är att beskriva färjorna som har sammanbundit systerstäderna Helsingborg och Helsingør, var de kom från och vart de flyttade när tjänstgöringen i sundet var slut. Allt från Linjebuss Internationals färja Betula. Ett fartyg som byggdes 1929 i Skottska Dundee, var med i andra världskriget, transporterade betor mellan Öland och fastlandet, var bil- och passagerarfärja i Öresund och delvis slutade som klubbhus på Råå. Därefter var är det Primulas tur, det första av Linjebuss fartyg som byggdes för ruten, som senare hamnade i Nederländerna och som i början av 2004 fick motorhaveri utanför Afrikas kust med 265 Liberianska flyktingar från Ghana. Den senast tillagda är Pendula, en skärgårdsbåt som kom att trafikera Öresund i många år.

S/S Betula

Från Perch Rock på floden Mersey i Liverpool, via andra värdskriget och Dunkerque, som Betula med betor i Kalmarsund, person- och bilfärja i Öresund till klubbhus på Råå.

M/S Primula

PRIMULA byggdes på Finnboda varv och trafikerade HH under 12 år, som ordinarie färja. Därefter seglade hon i Nederländerna fram till 1990 då hon säljs vidare och hamnar i Afrika.

M/S Kvick

M/S KVICK, hamnfärjan som nästan var en lika stor symbol för Helsingborg som Kärnan och rådhuset. Det lär ha varit världens dyraste färjetur - de 100 m som kostade 3 öre 1893.

M/S Pendula

M/S PENDULA byggddes för skärdgårdstrafik, men kom under nästan tjugo år att segla i Öresund, för att sedan återvända till Stockholm och dess öar. Några år i Umeå och nu på 50 meters djup utanför Landsort.

ADRESS
Kornettgatan 5
SE-252 71 Råå
Sweden

KONTAKT
Email: Per Andersson

Senast uppdaterad: 2019-03-18